Részletek
Fekete áfonya
Az áfonya egy különleges szuperélelmiszer, számos bizonyított egészségvédő hatással. Különösen gazdag katekin típusú cserzőanyagokban (5 – 10%), antioxidáns vegyületekben (antociánok: 0,5%; flavonoidok). Emellett pektin, szerves savak (citromsav, aszkorbinsav), nagy mennyiségű vas, A-, C- és D-vitamin található benne. Laborkutatások kimutatták, hogy az áfonya serkenti az érfal prosztaciklinek termelődését, ami érfalvédő hatású. Humán vizsgálatban a trombocyta aggregációt gátló és gyulladásgátló hatását is bizonyították. Ezzel egyértelmű, hogy védi az érfalakat, javítja a kiserek keringését. A cserzőanyagok erősítik a tápcsatornai nyálkahártyát a szájüregtől a végbélig, gátolják fertőzések kialakulását, vérzéscsökkentő hatásúak. Antioxidáns tartalmánál fogva öregedésgátló, rákos mutációk kockázatát csökkentő hatása is elismert. Állatkísérletekben igazolták vércukor és vérzsírcsökkentő hatását.
Gránátalma
Kutatások szerint a gránátalma antioxidáns hatása háromszor akkora, mint a vörösbornak vagy a zöld teának. A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot. Az egyik leggazdagabb forrása az ellegsavnak. A gránátalma gyulladáscsökkentő és immunrendszer stabilizáló hatással bír. A szív és érrendszer legjobb barátja, mivel segít megtartani az érfalak rugalmasságát, így biztosítja a vér megfelelő áramlását. Csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintet és az érfalakra lerakódó plakkokat, ezáltal segítséget nyújthat az érelmeszesedés megelőzésében. Tartalmaz ugyan gyümölcscukrot, de nem emeli meg a vércukorszintet. Segíti az egészséges bélműködést, nyugtatólag hat a gyomorra. Bőségesen tartalmaz vasat, ezért vérszegénység ellen is alkalmazható. Energiával látja el a szervezetet. A gránátalmában megtalálható polifenolok: tanninok, kvercetinek, antociánok valamint az ellegsav, melyek bizonyítottan erős daganat megelőző hatással bírnak.